2010. augusztus 25., szerda

hurrá! programelőzetes!!!

        
        
PIKNIK KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

2010. szeptember 3-5., Esztergom, Zöld Ház; Párkány (SK), Green Pub

-Ingyenes-



NEM ÉRTEM, MIÉRT BAJ AZ, HA VALAKINEK MINDEN SIKERÜL.” k.a.


Idén ősszel immáron harmadik alkalommal jelentkezik az esztergomi Piknik Fesztivál. A koncepció ez évben sem változott: képző- és iparművészek érkeznek a világ számos pontjáról, s „befoglalnak” egy üresen álló épületet valahol a városban, hogy a rendezvény idejére egy egészen különleges és egyedi kiállítótérré változtassák azt át. S ha mindez megvan, jöhetnek a zenekarok, installációk, a VJ-k, fényfestők és a vidám fesztiválozók, hogy még jobban felpezsdítsék a hangulatot és a Piknik Fesztivál kedves káoszát. A végeredményt a kedves érdeklődők szeptember 3-5. közt élvezhetik, díjtalanul.

A fesztivál alapötlete néhány helyi fiatal fejéből pattant ki még 2008 kora tavaszán, akik megelégelték az esztergomi művészeti élet állóvizét. Kis szerencsével, jó adag bátorsággal és a Visegrad Fund pályázatán elnyert támogatással felvértezve ősszel meg is rendezték az első Pikniket az évtizedek óta üresen álló Granvisus Szemüvegkeretgyárban, az előzetes elképzeléseket messze meghaladó sikerrel. Egy évvel később a város szívében található, frissen kiürített és bontásra ítélt Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgó (közismertebb nevén “Zöldház”) lett a fesztivál helyszíne, a fellépők és a látogatók száma pedig megduplázódott. Ez év tavaszát a Piknik mozgalom egy egyhetes mikro alkotótáborral búcsúztatta, szeptember első hétvégéjére pedig ismét egy nagyobb szabású fesztivál készülődik, melynek újfent a Zöldház ad majd otthont.
Szeptember elejére a Zöldház teljes külső és belső átváltozáson megy keresztül, a helyi művészek és műkedvelők mellett nemzetközileg is elismert külföldi alkotók fáradoznak a terek és falfelületek vizuális újraértelmezésén. EMA JONS (ITA), ARIS (ITA) és MANU (GER), street art művészek már augusztus közepén beköltöztek a Házba, és időt s energiát nem kímélve alkotnak, hogy tökéletesen egyedivé varázsolják a Piknik helyszínét.
A 2010-es Piknik Fesztivál szeptember 3-án 18 órakor nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt a színházteremben elhangzó szép szavakkal és a Vezseny zenekar által prezentált kortárs népzenével, majd éles stílusváltás következik, s kezdetét veszi a “fesztivál a fesztiválban” azaz a SÚLY-nap névre keresztelt stoner-grunge ünnep, melynek keretében felvonul a stílus hazai krémje (Stereochrist, Shapat Terror, Angertea, Bálnalovas, Kabala Baby). A színházterem szombati programja már nagyobb eklektikát mutat. Itt lesz Pálinkás Tamás (IHM) és akusztikus gitárja, Takáts Eszter MR2-díva Bakai Marci lokál-hegedű virtuóz duózik, hallhatunk poszt rock-ot a Mood side-project Hammer of Gods tolmácsolásában, tiszteletét teszi a pszichedelikus világzene két évtizede pályán lévő úttörője, az Úzgin Űver, a Kataflam medikál rock'nrollt, a helyi illetőségű Borsörmester pedig Beatles kuriózumokat játszik.
A Style Wars idén is bemutatja az esztergomi underground élet keresztmetszetét, a zenei felhozatalt a hiphopra kihegyezve. A helyi erők (Osiris, Drone, Yeezs, Soupa, MrD, Csut & MC Elf & SooN) mellett itt lesz DJ Suhaid (Tilos Rádió), a felvidéki Trafik, a tatabányai Káva Krú és a kaposvári Soft Motel is, valamint MC-verseny is lesz, komoly riszpektért.
Az esztergomiak szívét minden bizonnyal megdobogtatja, hogy a fesztivál idejére feltámad a kisváros rég bezárt, ám a kultikus címet még jóval a halála előtt kivívó klub, a Molothow-liget, mely ezúttal színházi előadásoknak és goa-mulatságnak ad majd otthont. Emellett persze számos más illusztris helyszínre is rábukkanhatunk majd a Zöldház épületében barangolva, a Space-rock teremben például ZS-filmek (Toxikus mészáros I-IV, stb.) bámulása közben élvezhetjük a légies zenét, a Meta'D Room-ban megtudhatjuk, hogy készülnek a mesterséges álmok, Jacob Gypsum szobájában pedig az időről és terről elmélkedhetünk majd joggal. A nemes egyszerűséggel csak „Hatszögletű terem” névre keresztelt hatszögletű terem bársonyszőnyegén pedig „okos elektro” avagy a zenei sznobizmus alfája és omegája vár majd ránk (Lamantin DJ's, Sunrrr, Lephant, BLONDZHAVEMOREGUNZ). Számíthatunk még a Holy Rollerz, azaz Mr.Herb, Balance, Bem és ER elektronikus orgazmusokkal spékelt feltűnésére is.
A színházi produkciók szerelmesei is megtalálják majd a számításukat a Pikniken. Budapestről érkezik az TérTársulat alternatív mozgásszínháza egyenesen a Széchenyi térre a MikroPiknik alkotótáborban már sikerrel bemutatott Ölelkezzetek, Egyszárnyúak! című kortárstánc-darabbal. A békéscsabai Féling színház szombaton két színművel veszi birtokba a Molothow-ligetet (Disznójáték, Félálmaink). A színházteremben a Panda Varieté sziporkázik egy Eurovíziós Pan'dalfesztivál keretében, a negyvenkét éve működő Esztergomi Klubszínpad pedig egy hamisítatlan commedia dell'artét visz színpadra.
A művház régi moziterme is újra megnyitja kapuit, itt a nagyérdemű válogatott animációs és kisfilmeket élvezhet majd (Szimplafilm válogatás, Buharov testvérek, Tot Endre, stb.). Az összművészeti fesztivál persze nem lenne teljes a számos közreműködő művész a Zöldház termeiben és különböző helyiségeiben kiállított műtárgya nélkül.
Szeptember 5-én, vasárnap a fesztivál záróakkordja egy külső helyszínen csendül majd fel, a párkányi Green Pub-ban, a Jóvilágvan és a Radio Raskolnyikov zenekarok előadásában.
Idén is mindenkit várunk sok szerelemmel; szem nem marad szárazon, hiszen „nincs itt semmi látnivaló”!



PIKNIK Esztergom, 2010. szeptember 3-5.
A rendezvény teljesen ingyenesen látogatható, kérünk mindenkit, vigyázzon a kiállított műtárgyak épségére!

Támogatóink:

Esztergom Város Önkormányzata, Ehír, Tűzraktér független kulturális központ és alkotóház, Green Pub, Kroki papírbolt, Bádi-Trilak festékbolt, Párkányi Hídőr Projekt, Studt Zászlókészítő Műhely, Triáker Riksa, Kirchhoff, Fulltech Group (hang-, fény-, színpadtechnika), Padlizsán étterem, Tilos Rádió, Fúzió Rádió, hg.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése